Cautare rapida
Catalog produse

 
Dictionar sisteme securitate

Dictionar termeni supraveghere video

Adincimea cimpului - notiune ce caracterizeaza obiectivele camerelor. Zona din fata si spatele focarului lentilei in care imaginea ramine focalizata (ramine clara). Data de apertura lentilei corelata cu intensitatea luminii.

ex: adincimea cimpului este mai mare cu cit apertura este mai mica. Dar apertura mica face sa patrunda lumina mai putina prin lentila si deci imaginea sa piarda din claritate. Putem neutraliza acesta fie iluminind mai tare subiectul fie conectind obiectivul la o camera mai sensibila fie din amindoua cite un pic. Intre adincime cimp si apertura (respectiv apertura si iluminare subiect sau sensibilitate camera) sunt relatii invers proportionale. Incercam un echilibru intre ele in functie de scopul propus.
Ideal: obiectiv cu apertura mica, subiect bine iluminat, camera cit mai sensibila. Obiectivul cel mai performant are cea mai lunga adincime a cimpului.


Apertura - diametrul (deschiderea) lentilei. Influenteaza cantitatea de lumina ce ajunge pe suprafata senzorului de imagine (CCD, CMOS). Cu cit apertura este mai mare, direct proportional si cantitatea de lumina ce patrunde in camera prin obiectiv va fi mai mare si deci claritatea imaginii mai buna. Marimea aperturii (diametrul lentilei) este controlata cu ajutorul dispozitivului numit iris (un obturator partial al lentilei ce-i schimba diametrul in functie de iluminarea subiectului filmat pt. ca pe senzorul de imagine sa ajunga o lumina cit mai constanta).

Adresa IP - Adresa de internet protocol este o adresa unica atribuita fiecarui calculator conectat la net. Este  formata din 4 grupe de cite max. 3 numere despartite prin puncte (ex: 765.342.2.98). Adresa poate fi statica (nu se schimba niciodata) sau dinamica (se schimba la fiecare conectare la net). Vi se atribuie de furnizorul dvs. de servicii internet.

Amplificator de linie - Dispozitiv ce amplifica si mentine semnalul transmis pe cabluri foarte lungi unde intensitatea semnalului scade cu lungimea cablului.

AGC - auto gain control-controlul automat al cistigului - mentine constanta intensitatea semnalului de iesire al camerei. La lumina scazuta cind intensitatea semnalului de iesire scade il amplifica electronic (si invers la lumina puternica).

ALC - automatic level control - controlul automat al nivelului lumini pe zone restrinse diferite de iluminarea generala a cadrului. Se seteaza in doua moduri:
1. pt. detalii clare in zonele mai luminate decit iluminarea generala a cadrului.
2. pt.detalii clare in zonele slab luminate din cadru.
Folosit cind avem detalii neclare in cadru. Functie buna cind folosim lentile autoiris.

ALR-auto light range - limitele de variatie a luminii. Intre aceste limite camera poate functiona.
ABC-automatic brightness control -  Controlul stralucirii (luminozitatii) in functie de lumina ambientala.

AWB - automatic white balance - balansul automat al albului. Pt. culori cit mai reale camera analizeaza in permanenta albul din imagine ca un etalon de culoare dupa care regleaza toate celelalte culori si nuante din cadru. Camerele cu AWB au culori reale.

BLC - back light compensation - compensare lumina din spatele subiectului filmat. Daca subiectul filmat are o lumina puternica in spate camera se va regla automat pt. lumina puternica iar subiectul va apare intunecat. Cu BLC putem regla ca etalonul de lumina sa fie cea de pe subiect nu cea puternica din spate si astfel subiectul devine clar. Ex: daca filmam o persoana ce are in spate o fereastra pe care patrunde lumina puternica a zilei (noi filmam din interiorul incaperii) persoana va apare intunecata dar actionind BLC-ul facem sa apara subiectul clar, luminos.

Balun - balanced-unbalanced. Dispozitiv ce permite conectarea intre linii echilibrate si neechilibrate. Pt. o buna transmisie a semnalului electric aparatele, dispozitivele, cablurile de legatura trebuie sa aiba aceeasi impedanta  (de iesire, de intrare, de transmisie).
Ex: daca iesirea dintr-un aparat are 75 ohmi cablul de legatura trebuie sa fie tot de 75 ohmi iar intrarea in urmatorul aparat conectat tot de 75 ohmi. Daca difera folosim balun-ul.( se foloseste intre cablul coaxial care are 75 ohmi si cablul UTP (CAT5) si cablul UTP si aparatele ce au la intrare mufe de 75 ohmi.

Cablu coaxial - folosit pt. semnal de joasa tensiune (semnalul video). Are impedanta de 75 ohmi.
CCD - charge coupled device. Chip senzor de imagine electronic. Circuit integrat ce transforma energia luminoasa (imaginea data de obiectiv) in semnal video ce va fi prelucrat de partea electronica a camerei. Cel mai performant senzor de imagine folosit in prezent la camerele video.

CMOS - complementary metal oxid semiconductor - cip senzor de imagine mai ieftin si mai slab performant decit cel CCD.

CCTV-closed circuit television - TVCI televiziune cu circuit inchis - transmite imaginile intr-un circuit inchis creat de noi numai pt. noi.

Carcasa protectie suplimentara camera-housing - protejeaza suplimentar camera de intemperii. Din aluminiu sau plastic, simpla sau cu ventilator pt. functionarea in timpul verii sau incalzire pt.o buna functionare iarna.

Camere IP (internet protocol) - Camere de supraveghere video ce transmit imaginile in format digital prin  internet. Au doua componente : o camera analogica si un server de retea incorporat care digitalizeaza semmalul si il transmite pe internet. Cu un abonament de conectare la net, o adresa de IP data de furnizorul de net si o parola putem monitoriza orice obiectiv de pe glob.

Clasa de protectie IP - standard de protectie la intemperii (apa, praf) si obiecte straine ce pot influenta fiabilitatea camerelor video.Clasa de protectie este data de initialele IP urmate de doua cifre si in unele cazuri si litere suplimentare. Ex: IP68B.
Prima cifra semnifica protectia impotriva accesului obiectelor straine. 0...6. 0 protectie minima; 6 protectie maxima praf.
A doua cifra semnifica protectia impotriva accesului apei. 0...8. 0 minima; 8 maxima, submersibila.
Prima litera (dupa cele doua cifre) semnifica:
A protectie impotriva acces cu palma
B protectie impotriva acces cu degetul
C protectie impotriva acces cu unelte
D protectie impotriva acces cu un cablu
In situatii speciale mai pot aparea si litere suplimentare : H,M,S,W (nu fac obiectul vinzarilor de pe acest site).

Compresie - imaginile video DIGITALE (la analogice nu este cazul) pot fi comprimate pt. a ocupa mai putin spatiu  la stocare si transmisie. Diverse tehnologii ce dau fisiere cu acelasi nume: JPEG pt. foto si imagini statice si M-JPEG, MPEG, H264, EngineK pt. imagini in miscare (film).

Controlul nivelului (luminii) - Reglaj al circuitului AUTOiris functie de iluminarea subiectului filmat (nu a iluminarii de ansamblu). Ex: intr-un magazin se regleaza in functie de nivelul iluminarii locului filmarii (casa de marcat de ex.) nu de iluminarea generala a incaperii. Unele camere video au potentiometru pt. control nivel cu doua pozitii: LOW irisul micsoreaza diametrul lentilei (apertura) si cantitatea de lumina ce ajunge pe senzorul de imagine va fi mai mica si invers pe pozitia HIGH.
DC Auto Iris - irisul controlat automat pt. imagine optima, cu un semnal DC dat de electronica camerei.

DD - direct drive. Lentile ce regleaza autoirisul cu un semnal DC dat de electronica camerei.

DVR - digital video recorder. Aparat de inregistrare-redare video digital. Transforma semnalul analogic dat de majoritatea camerelor video, in semnal digital. Semnalul poate fi inregistrat, vizualizat, prelucrat. Inregistrarea este digitala pe Hard Disc intern sau pe diverse medii de stocare digitale (carduri de memorie etc.). Avem doua categorii de DVR-uri:
1. DVR STAND ALONE (aparate dedicate, de sine statatoare) ce nu necesita alte aparate pt. functionare (ca un video recorder dar special pt. supraveghere video).Important este cite camere de supraveghere se pot conecta la DVR (1, 2, 4, 8, 16, 32 etc.).
2. DVR PC BASED - digital video recorder bazat pe existenta unui calculator. UP-gradam hardul Pc-ului  (laptopului) cu o placa de captura video (video card) interna sau externa (grabber) ce are functia de a transforma semnalul analogic transmis de camere in semnal digital si de a dirija stocarea imaginilor pe HD-ul calculatorului( sa avem spatiu liber pe HD pt. stocare imagini). Este important cite camere de supraveghere pot fi conectate la placa video (cite mufe de intrare are).
Decibeli (db) - intensitatea semnalului video masurat pe scara logaritmica (nu zecimala). Astfel pe scara logaritmica o crestere cu 6db echivaleaza cu o dublare a semnalului conform scarii zecimale.

Distribuitor - dispozitiv ce imparte semnalul la mai multi utilizatori, cu o intrare video si mai multe iesiri unde conectam mai multe aparate ce folosesc acelasi semnal video. Splitarea (divizarea semnalului) duce la scaderea intensitatii lui de aceea de cele mai multe ori este necesara si o amplificare a semnalului divizat. Pt. doua dispozitive se pot folosi conectori de tip T.

Distanta focala ( f ) - distanta dintre centrul unei lentile si focarul sau. Pt. obiective cu mai multe lentile este distanta dintre ultima lentila si focarul obiectivului. Senzorul de imagine al camerei video este amplasat in focarul obiectivului. Lentilele cu distanta focala mica au un unghi vizual (cimp) mai mare dar au un zoom (apropiera subiectului) mai mic. Lentilele cu distanta focala mai mare au un unghi vizual mai mic dar au un zoom mai mare.
Detectia miscarii - Functie a unor sisteme de CCTV ce face detectia miscarii in timpul monitorizarii unui subiect. Semnalul video este format din frameuri (cadre), (o succesiune de multe poze pe secunda). Daca intre doua frameuri se constata o diferenta ce este setata sa se ia in seama se declanseaza alarma ( a fost detectata automat miscarea). Se poate seta marimea obiectelor ce se misca in cadru si declanseaza detectia sau sa se tina seama doar de anumite zone din cadru. Functia se foloseste la declansarea inregistrarii sau a alarmei.

EI -  electronic iris. Irisul clasic - fizic este o diafragma ce optureaza apertura (diametrul lentilei). Practic face ca lentila sa aiba un diametru mai mare sau mai mic.
Autoirisul electronic nu mai are componente fizice clasice (diafragme) ci rezolva electronic cantitatea de lumina ce trece prin lentila. Prin semnal electric SIMULEAZA efectul fizic de deschidere inchidere iris. Efectul fizic a fost inlocuit cu unul electronic ce duce la acelas rezultat.

ELC - electronic light control sau electronic shutter - Functie prin care camera compenseaza schimbarile subtile de lumina cind este folosita in interior fara a mai fi necesar sa avem o lentila autoiris. Selectati aceasta functie cind folositi o lentila fixa sau manuala.

EXview HAD CCD (marca inreg. SONY) - Cip senzor de imagine ultraperformant ce inbunatateste calitatea imaginii la lumina redusa (pt.camere day/night).

External Sync - permite sincronizarea a doua sau mai multe dispozitive pt.lucrul sincron fara defazari. Se emite si recunoaste un semnal de sincronizare intre dispozitive.

Focalizare - a face sa treaca printr-un singur punct toate razele unui fascicul.

Focar - punctul in care se stringe un fascicul de lumina convergent obtinut prin refractia printr-o lentila a unui fascicul luminos paralel.

Focus anterior - la obiectivul fix (f=n) distanta focala este fixa - dintre ultima lentila a obiectivului (cea din spate) si cipul procesator de imagine (plasat de obicei in focar) dar la obiectivul cu distanta focala variabila ( f= ia mai  multe val.), adincimea cimpului trebuie sa ramina constanta, intre anumite limite cind variem distanta focala.

Frame - Semnalul video este o succesiune de frameuri (cadre, poze ale subiectului filmat) ce se succed cu viteza  mare.

Sistemul PAL (european) transmite 25 frame-uri (cadre) pe secunda.

Sistemul NTSC (american) transmite 30 frame-uri (cadre) pe secunda.
Indicator al cursivitatii miscarii (sau sacadarii).
Camera video transmite 25 sau 30 frame-uri dar inregistrarea-redarea (DVR, placa de captura video) pot avea aceleasi valori sau valori diferite.
Cu cit valorile sunt mai mari si se apropie de standardul PAL sau NTSC, cu atit calitatea imaginilor este mai buna (nu apare sacadarea miscarii).

Format lentila - 1, 2/3, 1/2, 1/3, 1/4. Dimensiunea imaginii proiectata de lentila pe senzorul de imagine.
ATENTIE! Este recomandat ca formatul lentilei si a senzorului de imagine sa fie acelasi (pt. a procesa intreaga imagine captata).
O lentila cu format mai mare poate fi folosita pe o camera cu senzor de format mai mic.
O lentila cu format mai mic nu ar trebui folosita (dar se poate) pe o camera cu senzor cu format mai mare (costuri nejustificate).

Gama Correction - nivelul contrastului - reglaj ce asigura ca variatiile semnalului luminos de intrare produc o variatie corespunzatoare a intensitatii luminii la iesire.
Indica nivelul de contrast al imaginilor captate de camera video.
Nivelul contrastului=1, semnal bun; nivelul contrastului sub 1, semnal slab.

Hue - intensitatea culorilor de baza rosu, albastru, verde.
Impedanta - Rezistenta unui dispozitiv in curent alternativ.Se masoara in ohmi. (Z in curent alternativ si R in curent continuu).
Valoare de intrare sau de iesire a unui element dintr-un sistem ce determina tipul de cablu de transmisie ce trebuie folosit. Cablul trebuie sa aiba aceiasi impedanta cu dispozirivul. In CCTV folosim cabluri coaxiale de 75 ohmi tip RG59 sau RG60. Sau pt. echilibrare impedante, un balun.

Intrari alarma - La unele camere sau servere video sunt intrari de alarma. Intrari la care conectam senzori de alarma (PIR, contacte, etc.) sau iesiri de la un panou de alarma sau control acces.

Interlacing - Un cadru video este format prin combinarea unei linii pare cu una impara. Semnalul video transmite o linie para si una impara alternativ.

IR infrarosu - Radia electromagnetica are lungimi de unda diferite. Sub 400nm avem radiatii ultraviolete; intre 400nm si 700nm avem spectrul vizibil iar peste 700nm avem radiatii infrarosii.
ATENTIE! in caracterizarea sistemelor CCTV prin traditie s-au incetatenit unele incompatibilitati (greseli) de exprimare care desi stiute sunt acceptate unanim de producatori. Astfel luxul si puterea in infrarosu sunt unitati de masura diferite. Iluminarea se masoara in unitatea de masura fotometrica numita lux. Puterea in infrarosu  se masoara in unitatea de masura radiometrica numita watts. Iluminarea ne permite sa vedem in timp ce radiatia infrarosu este invizibila pt. ochiul uman dar vizibila pt. senzorii de imagine. Masurarea luminii se face numai in spectrul vizibil (400nm-700nm) in luxi si nu are nici o legatura cu IR.
Radierea cu IR a subiectului filmat de camera video duce la posibilitatea inregistrarii imaginilor in intuneric datorita proprietatii senzorului de imagine de a fi sensibil nu doar la spectrul vizibil ochiului ci si la spectrul infrarosu. Imaginile in infrarosu sunt alb/negru (monocrome).
Iluminatoarele in infrarosii folosite la CCTV furnizeaza radiatie cu lungimea de unda de 850nm. Ele pot fi construite in camera sau separate de camera video montindu-se cind este cazul.
Concluzie: noi comparam mere cu pere ce tehnic este gresit. De aceea camere IR de 0,001lux nu masoara iluminarea, nici radiatia IR (ce se masoara in wati) ci ceva de genul "daca ar fi posibil (dar nu este) s-ar putea compara cu cu o iluminare de 0,001 luxi". Aceasta pt. ca noi suntem obisnuiti numai cu ce vedem (spectrul vizibil) si masurarea iluminarii in luxi.

Iesire de looping - Iesirea unui dispozitiv ce permite conectarea in paralel a mai multor alte dispozitive care primesc fiecare separat acelasi semnal. Se folosesc mufe tip T.

Iris - Diafragma mecanica ce poate fi variata manual sau automat pt. a controla apertura (deschiderea-diametrul lentilei). Alcatuit din sectoare circulare partial suprapuse, cu diametru variabil pt. a regla fasciculul de lumina ce patrunde prin obiectiv.
Exista si iris electronic unde efectul final al unui iris mecanic (cantitatea de lumina ce patrunde spre senzorul de imagine), este obtinut electronic printr-un control al sensibilitatii.

Lentila autoiris - Compenseaza variatiile mari ale intensitatii luminii (de la soare la umbra).Irisul mecanic (cu un motoras) este comandat automat de circuitul electronic al auto irisului si deschide sau inchide irisul in functie de lumina.

Irisul electronic care utilizeaza dispozitive electronice pt. a reduce intensitatea semnalului este mai putin performant decit clasicul iris mecanic ce inchide fizic diametrul lentilei cu o diafragma si protejeaza senzorul de imagine la lumina foarte puternica.

Lentila cu iris manual - Deschiderea irisului se regleaza manual. Se foloseste la camere video montate in locuri cu iluminare constanta.
Lentila pinhole (virf de ac). Diametrul lentilei (apertura) foarte mica si implicit adincimea cimpului mare.

Lentila varifocala - schimba distanta focala si implicit unghiul vizual si zoomul.

Lentila cu zoom - schimba distanta focala manual sau automat la comanda operatorului de la o unitate de control. Apropie-departeaza subiectul si implicit unghiul vizual scade sau creste.

Lentile CS Mount - lentila (obiectiv) cu filet de 12,5 mm. Majoritatea camerelor de supraveghere video au filet pt. montaj obiectiv de 12,5mm (CS Mount). CS Mount (Mount=montaj, C=camere, S=standard sau scurt) formeaza imaginea la 12,5mm in spatele lentilei (obiectivului).
Lentile C Mount - lentila (obiectiv) cu filet de 17,5 mm. Fiind mai lungi(decit lentilele CS Mount) au distanta focala mai mare si implicit unghi vizual mai mic dar zoom mai mare. Majoritatea camerelor video au filet de montaj CS Mount si de aceea pt. conectare este necesar un adaptor, inel de montaj filetat numit inel C (de 5mm).
Inel C - Adaptor, inel filetat (de 5 mm) pt. montaj lentila C Mount pe camera video care are cu mici exceptii filet pt. insurubare obiectiv tip CS Mount (mai scurt).

Linii TVL - indicator al rezolutiei unui semnal video ANALOG. Cu cit este mai mare cu atit imaginea este mai buna. In general ne referim la rezolutia orizontala ce este data de numarul de linii verticale ale cadrului. In DIGITAL se inlocuieste cu pixeli, doti per inch.
Lux - Unitate de masura folosita in fotometrie (parte a fizicii ce se ocupa cu studiul radiatiei electromagnetice in spectrul vizibil 400-700 nm). Cantitatea de lumina ce ajunge pe o suprafata (obiect). 1lux=1candela/1m2.
Marime senzor de imagine - Diagonala cipului senzor de imagine. Marimi stas: 1; 2/3; 1/2; 1/3; 1/4. Senzorul cel mai mare da imag. cea mai buna. Senzorul de 1 inch este cel mai performant si cel de 1/4 inch cel mai slab.

Multiplexor - dispozitiv ce amesteca semnalul video de la mai multe camere, il combina intr-un singur semnal mai  usor de transmis sau de stocat. La redare semnalul va fi demultiplexat.

Numar F - sau viteza lentilei=distanta focala/diametrul lentilei(apertura). Valori standard: F1;F1.2;F1.4;F2;F2.8;F4;F4.6;F8;F11;F16; Conform formulei cu cit F este mai mic cu atit apertura este mai mare si implicit cantitatea de lumina ce trece prin lentila este mai mare. Sau pt. un F mic distanta focala(f) sa fie cit mai mica. ATENTIE! viteza lentilei (F mare) iar distanta focala (f mic). Deci cea mai rapida lentila are F1 iar cea mai lenesa are F16. Ideal sa avem un F cit mai mic.
Obiectiv - sistem optic convergent alcatuit din una sau mai multe lentile.

Pan and Tilt - suport pe care este montata camera video (de obicei prin constructie). Acesta roteste camera video orizontal (PANoramare stinga dreapta) si vertical (tilt sus jos).
Pixel - un punct, unitate etalon de suprafata pe un senzor de imagine sau pe un ecran de monitor. Este din material fotosensibil ce transforma lumina in energie electrica sau invers.Nr. de pixeli se folosesc la dispozitivele digitale pt. a masura rezolutia (la analogice TVL). Cu cit valoarea este mai mare cu atit imaginea este mai clara.
Rezolutie - Cantitatea de detaliu dintr-o imagine in sens vertical si orizontal. Se exprima in numarul de linii TV "TVL" verticale si orizontale ce pot fi vazute la o distanta egala cu inaltimea imag.
In CCTV se mentioneaza de obicei o singura rezolutie, rezolutia orizontala (data de numarul de linii verticale). De ex: 380TVL este rezolutia orizontala ce are 380 linii verticale.
Rezolutia ne indica de fapt calitatea imaginii. Mai poate fi data sub forma de produs intre cea orizontala si verticala (ex: 800X600) sau in dpi (dot-puncte/inch) sau pixeli (megapixeli=milioane de pixeli). Cu cit are o val. mai mare cu atit imag. este mai buna.

Semnal analog - majoritatea camerelor CCTV chiar daca au electronica cu microprocesoare si componente digitale ce prelucreaza semnalul, dau la iesire un semnal analogic (nivel de voltaj variabil si sincronizari de frecventa). Standardele pt.semnal video analogic sunt NTSC (SUA) si PAL (Europa).

Super Had CCD - hole accumulation diode - marca inreg. SONY - cip senzor de imagine ce inbunatateste varianta de senzor CCD HAD. Are sensibilitate mare.

Sutter - Controleaza perioada de timp in care lumina trece prin iris (diafragma). In timp ce irisul controleaza  cantitatea de lumina ce trece spre senzorul de imagine, sutterul controleaza cit timp trece (cite fractiuni de secunda este expus senzorul la lumina).

S/N Ratio - Raportul semnal zgomot.Raport pe scara logaritmica (nu zecimala) intre intensitatea semnalului si perturbatii ce altereaza semnalul. Ne da o idee despre cit de distorsionat receptionam semnalul initial. Cu cit valoarea este mai mare cu atit semnalul este mai bun. Pe scara logaritmica o crestere cu 6db echivaleaza cu o dublare a semnalului conform scarii zecimale. Se
masoara in db.

Video server - unitate de calcul dedicata (specializata) ce face doar un serviciu: primeste semnalul video analogic de la camere, il digitalizeaza si il transmite in retea prin internet sau GSM (retele de tel. mobila).

Zoom - transfocatorul, puterea lentilei, de cite ori apropie imaginea. De ex. pentru o lentila variofocala cu f=10 - 110 mm, zoom=110/100=11, deci avem zoom X11 (o apropiere de 11 ori).Raport intre distanta focala finala (telefoto) si initiala (wide) a lentilei variofocale. Un zoom de 11X va mari imaginea wide de 11 ori.

Zgomot - aspectul purecos al imaginii cauzat de interferente si perturbatii electrice. Apare si cind lumina este foarte mica fata de cerintele camerei.
 
Cos cumparaturi
Cosul dumneavoastra de cumparaturi este gol.
Autentificare
Email 
Parola
» Inregistrare cont
» Recuperare parola

 

 
 
 

 

Prima paginaCosul de cumparaturiCreare contContactHarta magazinului

Website detinut de Strategic S.R.L., CIF:18450350, Reg.Com: J40/3696/2006

7855681 afisari din data de 31-08-2009, Magazin realizat de WEBECOM


Opiniile vizitatorilor       Instalatori Autorizati       Legislatie       Cariere       Cum cumpar?       Contact       Dictionar  

reclamatii@protectia-consumatorilor.ro
telcons: 0800 080 999